Kui varem tutvustati koduostjale uut eluaset vaid eluruumi planeeringu ja fotode abil, siis nüüd pakutakse klientidele võimalust ka tegelikult kinnisvaraobjekti uudistada.

Näidiskorterid on loodud selleks, et lihtsustada inimeste ostuotsust. Nende eesmärk on luua hubasust, tekitada kodutunnet ning tuua esile eluruumide põhiomadused. «Paljud kliendid ei oska betoonpõrandat ja kipsseinu vaadates ette kujutada, milline hakkaks kodu välja nägema, ning tunnetada ruumide mõõtmeid, seega on näidiskorter ideaalne vahend,» ütles Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja liige Evelin Teas.

Näidiskorteri sisustamisel lähtutakse eelkõige potentsiaalse ostja sihtgrupist, hoone arhitektuurilistest eripäradest ja arendaja soovist konkreetse korteri eripärasid rõhutada. Korter viimistletakse ja sisustatakse koostöös sisekujundajatega: arendaja määrab eelarve, mille piires tegutseda, ning annab ühtlasi ka oma nägemuse.

Näidiskorteriks valitakse üldjuhul need korteriomandid, mille müük või sisustamine võib osutuda tavapärasest keerulisemaks: esimese korruse korterid, põhjapoolsed korterid, halva planeeringuga korterid jne.

Sisustuse eesmärk on paeluda ostjat

Kujundaja, kes on kursis uusimate suundumustega, püüab aimata potentsiaalse ostja huve ja soove ning loob terviklahenduse, mis peaks kõnetama potentsiaalseid sihtgruppe. Prisma Kinnisvarade OÜ kinnisvaramaakleri Siim Kabeli sõnul on levinud tava näidiskortereid keskmisest kvaliteetsemate ja kallimate materjalidega viimistleda.

Eesti näidiskorterites kasutatakse kõige enam skandinaavialikku sisustustiili, mille puhtad ja heledad toonid aitavad Teasi sõnul suurepäraselt näidiskorterite avaruse ja valgusküllasuse esile tuua.

Korteri müügihind on läbiräägitav

Olenevalt arendajast, arendusprojektist ja muudest ettearvamatutest asjaoludest võib näidiskorteri müügihind muutuda. Kabeli sõnul sõltub üldine hind enamjaolt turuhinnast ja näidiskorteri seisundist. Samuti on määravad asjaolud näidiskorteri eesmärk ja kasutusviisid müügiperioodi jooksul.

Kui näidiskorteriga soovitakse müüa suuremahulisi ja mitmes ehitusetapis kortereid või kortermaju ning seal käib müügiperioodil sadu kliente, saab näidiskorteri uus omanik kindlasti teatud soodustustele loota.

Kui näidiskorter jääb müüki veidi pikemaks ajaks, võib hind samuti langeda. Eriti kui see on jäänud viimaseks müügis olevaks korteriks.

«Näidiskorteri hinna soodustusi tehakse ka siis, kui klient soovib näidiskorteri ära osta ja on arendajaga kokkuleppel valmis teatud aja jooksul näiteks kliendipäevade raames lubama oma kodu näidiskorterina kasutada,» ütles Teas.

Kui projekti müük on olnud kiire ning turuseis müüki soosinud, võib heas seisukorras näidiskorteri müügihind osutuda samasuguste korterite omast teinekord hoopis kallimaks. Inimesi paelub näidiskorteri ostu puhul eelkõige mõte selle mugavusest ja võimalusest kiirelt uude koju elama asuda.

Müügihinnas sisalduv sisustuse hind näib ostjate silmis olevat mõistlik väljaminek, kuna selle arvelt säästetakse aega ja muid ressursse, mis oleks iseseisvalt eluruumi kujundamisele kulutatud. 1Partner Kinnisvara kinnisvarakonsultandi Liisa Kurmi sõnul võib professionaalset sisekujundust seega tingimata üheks müüki kiirendavaks teguriks pdada.

Arco Vara vanemmaakler Tiina Steinberg leiab, et näidiskortereid müüaksegi seetõttu üldjuhul pigem kõrgema hinnaga. Uusarenduste puhul leidub alati kliente, kes on valmislahenduse nimel nõus ka veidi enam rahakotti kergendama. Korteri müügihind võib müügiperioodi jooksul seevastu vaid teatud ulatuses läbiräägitav olla – müügihinnast sisustust päris nii lihtsasti maha võtta ei saa.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman leiab, et siin ei ole ühtset tõde, kõik sõltub konkreetsest kinnisvaraobjektist ja müüja ning ostja kokkulepetest.

Enne soetamist veendu ehituskvaliteedis

Näidiskorter on Steinbergi sõnul arukas valik neile, kes ostavad esimest korterit. Ostjad saavad laenu võtta kogu summa ulatuses ega pea eraldi mööbli ja muude esemete eest tasuma. Samuti säästab see sisustamisele kuluvat aega.

2014. aastal näidiskorteri soetanud Rene Pellot ei hirmutanud mõte näidiskorterist ega ka seda läbinud inimhulkadest. Talle tundus korter kohe esimesest pilgust sobiv ning kuna tegemist oli uusarendusega, polnud ka vaja hindamisakti tellida ega pangale kodulaenu põhjendada.

«Enne tehingut lasin ühel tuttaval, kes tegeleb ehitusjärelevalvega, korterit kontrollida, aga peale paari väikese viimistlusvea ei leidnud ta seal midagi,» rääkis Pello.

Mehe sõnul oli korteri müügihind mõistlik, kuna korteris oli kõik hädavajalik olemas ja arendaja oli nõus ka kõik viimistlusvead parandama. Pello pidi olemasolevale lisaks vaid teleri ja pesumasina soetama.

Pellole oli kõige enam meelt mööda asjaolu, et keegi teine polnud korteris enne sees elanud, kindlustunnet pakkusid ka korteriga kaasnev garantii ning lähedus vanematele ja eelmisele elukohale. «Sisuliselt võta kohver asjadega ja koli sisse,» ütles Pello.